Tahniah ... tahniah. Pandai sungguh anak dara Mama nih buat red velvet cake. Sedap hingga menjilat jari. hehehhh ..... kena puji-puji sikit, baru semangat mereka sentiasa tinggi, nanti rajin lah mereka nak mencuba lagi. Ala-ala bodek lah tu. Tetapi sememangnya ikhlas. Sedap rasa kek nih. Cuma hiasan kek tu kurang menarik, nampak comot. Tak per lah, lepas nih kita berlatih melepa krim pada kek pulak yer.
Sebenarnya ini percubaan kali kedua Puteri Sulong dan Puteri Tengah membuat red velvet cake ni. Kali pertama dulu kurang menjadi, walau pun rasanya sama tetapi bentuknya tak cantik langsung. Kesilapan pertama ialah acuan tidak dilengser dengan mentega secukupnya. Kedua pula sebab acuan digunakan terlalu kecil, kek melimpah keluar, penat lah mereka mencuci oven.
Oh yer ... mereka ni ada satu perangai yang aku kurang faham. Mereka akan rajin membuat kek semasa aku tiada di rumah. "Kalau Mama ada, nanti Mama suka komen ... tak syok lah". Anak-anak bertuah!!!
Sebab itulah semasa aku pulang ke kampung Emak kelmarin, mereka berdua memulakan projek. Hasilnya semasa aku pulang dari kampung, separuh kek tersebut telah melayang .... masuk dalam perut mereka 3 beradik. Isy isy isy!!!
Ohhh yer ... Puteri Bongsu pun ada peranannya. Dialah yang terpaksa membasuh semua mangkuk, sudu, cawan penyukat, pemukul kek dan serba aneka barang yang dikotorkan oleh kakak-kakaknya ..... heheheh ini kes kena buli lah. Tapi dia tak komplen, sebab kakaknya benarkan dia makan sebanyak mana kek yang dia suka. Hrmmmm ... bertambah montellah semua tuan puteri nih.
Ok apa lagi ... mari kita kongsi resipi ni (terima kasih tumpang resipi Amirah Zawani dari Planetmira.blogspot). Resipi ini mudah diikuti kerana ianya disusun dengan teratur sekali.
Langkah satu
- panaskan oven 175 Celcius
- sediakan loyang (kalau loyang besar cukup satu ajer, tapi kami gunakan dua loyang bulat berukuran 7 inci), lengser dengan mentega secukupnya takut melekat
Langkah dua
- 250 gm tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam halus
- 2 sudu besar serbuk koko
* ayak semua bahan dalam satu bekas dan ketepikan
Langkah tiga
240 ml susu segar campur dengan 2 sudu teh cuka (aku gantikan denga perahan lemon) - campuran ini disebut sebagai "buttermilk". Perap selama 10 minit dan campurkan dengan 2 sudu teh pewarna merah. Ketepikan.
Langkah empat
- 150 gm mentega
- 100 gm gula kaster
- 200 gm gula perang
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 biji telur
Pukul mentega dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanila dan telur satu persatu. Pukul lagi hingga kembang dan sebati. Masukkan tepung sedikit kemudian tambah butttermilk. Buat berselang-seli hingga kesemua habis. Ketepikan.
Langkah lima
Campurkan 1 sudu teh soda bikarbonat dengan 2 sudu teh cuka (atau perahan lemon), campuran ini akan berbuih-buih. Cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 25 atau 30 minit. Bila dah masak sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan. Kalau panas-panas, nanti kek pecah ... rugi.
Langkah enam
Menyediakan cream frosting :
- 250 gm cream cheese
- 30 gm butter
- 1 sudu besar esen vanilla
- 1 sudu besar susu segar
- 100 gm gula icing
Satukan semua bahan di atas dan pukul hingga kembang.
Langkah tujuh
Jika menggunakan kek menggunakan satu acuan sahaja, potong ditengah-tengahnya menjadi 2 atau 3 lapisan. Tetapi aku menggunakan 2 acuan, dapatlah 2 kek yang sederhana tebal dan sama saiznya. Letakkan satu kek di atas pinggan. Sapukan cream frosting di atasnya. Agak-agaklah tebalnya, anak-anak ku bubuh tebal sebab mereka suka rasa cream cheese tu. Letakkan kek kedua di atasnya. Kemudian dengan gembiranya gunakan cream frosting yang selebihnya membalut keseluruhan kek ini. Kalau pandai, ukurlah frosting ni dengan corak bunga, daun, riben atau apa saja. Di atas kek bolehlah dihias dengan ceri, coklat chip atau taburkan ajer dengan baki kek yang terlekat pada acuan. Caranya hancurkan ajer baki kek tersebut halus-halus dan terus tabur. Hehehe ... kreatif tu!!
No comments:
Post a Comment