Thursday, November 8, 2012

Bila Tiba Masanya .....

Bermula 5 November 2012, Kak Long perlu menjalani kehidupan yang baru.  Setelah tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) pada bulan Jun lalu, ini merupakan pekerjaan kedua Kak Long.  Tugas pertama di firma audit di Pulau Pinang hanya bertahan beberapa bulan sahaja. Demi mengejar cintanya kepada bidang perakaunan di persekitaran yang lebih mencabar, dia menerima tawaran kerja yang baru sebagai Account Officer di sebuah firma kewangan di Damansara Utama.

Kak Long bersama rakan karibnya di hari konvokesyen

Yang tak tahannya adalah aku ibunya .... yang terpaksa berpisah dengan anak keletah ini. Memang sebelum ini pun aku telah biasa terpisah dengannya. Masa Form 1 sampai Form 5 dia duduk di asrama.  Setiap minggu aku tak pernah gagal untuk melawatnya di asrama.  Semasa umur 18 tahun dia melanjutkan pelajaran peringkat diploma di Melaka dan menyambung pengajian ijazah pula di Cyberjaya. Bermakna sudah lebih 10 tahun dia on and off aje berada dengan keluarga.  Jadi apa bezanya sekarang?

Memang berbeza!!! Dulu aku tahu dia sangat bergantung pada aku dan Abah. Apa-apa sikit akan cari kami berdua. Sentiasa tidak sabar untuk pulang ke rumah semasa cuti semester. Paling best cuti semesternya panjang. Puas aku bergelak ketawa dan bergaduh dengan dia. Malah yang paling aku ingat ialah tentang kesedihannya apabila akan berpisah dengan kami setelah cuti semester berakhir. Seharian sebelum bertolak pulang, karektor nya akan bertukar menjadi pendiam, tidak berselera makan dan tidak suka bergurau.  Hehehe anak manja.

Tapi kini tak ada lagi cuti smester panjang. Cutinya pun perlu bercatu mengikut keperluan tugas pejabat.  Tentu sukar untuk kami merancang aktiviti percutian mengejut seperti sebelum ini.  Ohhhh,  I'll miss that precious moments bersama Kak Long.

Aku juga bimbang dengan kehidupan di dunia pekerjaan yang mencabar. Ibukota yang penuh dengan pancaroba. Di alam kampus dan asrama dulu,  hidupnya penuh peraturan dan dalam lengkungan yang terjaga dan selamat. Kini tak ada sapa yang nak menjaganya melainkan dirinya sendiri.  Ohhh betapa bimbangnya hati seorang ibu!!!

Tapi apa daya aku. Apabila tiba masanya, aku perlu melepaskan burung keluar dari sangkarnya. Takkan aku nak kepit dia hingga ke tua?  Dia perlukan kebebasan mencorak masa depan sendiri. Dia perlu belajar berdikari.  Dia perlu belajar menghadapi cabaran dan dugaan.

Walaupun hati ini penuh risau, tapi aku sentiasa yakin Kak Long mampu manghadapi semua dugaan itu. Insyaallah dengan semua ilmu dan tunjukajar yang dibekalkan sebelum ini, dia mampu menangkis semua perkara negatif dari menghampirinya. aku dan Abah hanya mampu memanjatkan doa. Setiap lepas solat, tidak putus doa ku untuk Kak Long. Aku yakin Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang mendengar doaku, memelihara anakku dari segala musibah dan gangguan manusia dan syaitan.  Ameen

No comments: