Monday, October 16, 2017

#23 Episod Kunci Pak Beruang | Didi & Friends



Anda semua pernah ke menonton series Didi & Friends ni. Kalau belum, cubalah tonton. Best sangat tau.  Comel2 je watak tu. Colorful lagi. Dan setiap episod ada lagu2 klasik kanak2 yang diubahsuai mengikut keadaan dan keperluan masakini.

Ada lagu Anak Itik Tok Wi, Buai Laju2, Nenek Si Bongkok Tiga, Bongkah Dah Runtuh (saduran dari London Bridge Is Falling Down) dan macam2 lagi.

Series ini diusahakan oleh kakitangan Digital Durian, iaitu sekumpulan anak2 muda Melayu yang kreatif dan berinovatif.  Usaha mereka mengulangi kejayaan cemerlang group Les Copaque Production yang memperkenalkan siri animasi Upin dan Ipin. Ya Allah... rasa hati ni bangga sangat2 tengok hasil kerja anak bangsa ku. Syabas!!  Bagi aku,  watak2 kartun dalam Didi & Friends serta Upin & Ipin jauh lebih menarik dari kartun luarnegara yang ditayangkan di TV.

Sebenarnya aku dan keluarga secara tak sengaja bersua dengan series ni. Maklumlah sebelum ni tak ada anak kecil di rumah ni, kami tak pernah ambil tau langsung pasal kartun2 animasi ni. Satu hari cucu kami Zulaikha menangis terjerit2. Puas pujuk ... tak mau juga diamnya.  Aku buka TV dan kebetulan waktu tu ditayangkan episod BINGO.  Zulaikha terus jer terdiam. Matanya fokus ke skrin TV. Tiba2 mood nye berubah. Terus dia ketawa dan melonjak2 kegirangan.  Hrmmm baby 4 bulan pun dah pandai appreciate idea yang kreatif dan pintar.

Sejak itulah setiap hari ibunya akan merakam siri2 Didi & Friends dan beri Zulaikha menonton. Dia mungkin tak faham apa cerita yang ditayangkan, tapi kecomelan watak2, warna2 ceria dan lagu2 rakyat yang merdu sudah cukup untuk membuatnya girang.  Ohhh Zulaikha.

Selain siri Didi & Friends, Zulaikha kami dedahkan juga kepada siaran TV Al Hijrah pada waktu Maghrib yang dilengkapi dengan pelbagai zikir, azan dan bacaan ayat2 suci. Dia akan fokus sepenuhnya. Alhamdulillah.  Semoga ceq jadi insan solehah dan berjaya dunia akhirat. Aamiin.

Bukan minat hak duniawi aje, tapi pentingkan juga bekalan akhirat na!!


Monday, July 10, 2017

Bizi bizi bizi

Tak mampu la Opah nak update blog ni selalu. Dulu masa tak ada apa2 hal pun memanjang aje blog ni tak terisi. Alasan yang selalu diberi ... tak ada mood, idea tak mai, tak dak cerita menarik nak dikongsi dan macam2 lagi lah. Apalagi sejak dah bercucu nih. Semakin menjadi2 sibuknya, hingga nak buka blog pun dah tak sempat.

Tapi aku akan pastikan FB aku sentiasa bernyawa.. so aku masih boleh berhubung dengan sahabat2 yang jarang bertemu. Masih boleh update info terkini. Sebab FB ni simple jer .. tak perlu nak tulis panjang2.  Sepatah dua kata pun dah memadai.

Sepanjang bulan Ramadhan adalah sangat mencabar. Aku bangun seawal 4.30 pagi untuk persediaan memasak sahur, tahajud, mengaji, bersahur dan solat subuh.  Selepas tu siap membakar tungku dan menjerang air herba untuk mandian Kak Long.

Untuk makan pagi Kak Long cuma makan roti dibakar sapu butter, secawan horlick dan beberapa biji anggor. Pukul 10 pulak dia makan biskut dan minum horlick. Tengahari aku pelbagaikan menu. Ikan bakar, ikan stim, ikan masak asam, sup ikan, bilis lada hitam, dan sayur tumis air atau kerabu ulaman.  Selepas sebulan berpantang aku tambahkan lagi menu dengan ayam bakar, sup ayam, daging goreng lada itam, sup daging dan kari ayam tanpa santan. 

Baby pulak aku mandikan dua kali sehari. Cuaca di bulan Ramadhan kali ini terlalu lah panas, hingga naik ruam2 di tepi muka mulus baby.

Memang aku terlepek keletihan. Apalagi aku kurang berselera langsung untuk bersahur dan berbuka kali ni.  Dalam seminggu aku memasak 5 hari Yang lagi 2 hari tu aku minta Kak Ngah dan Puteri Bongsu beli je di Bazar Ramadhan.  Mahalnya harga semua makanan yg dijual.  Boleh pokai!!! Untuk bersahur tetap aku memasak. Payah apabila selera sendiri yang cerewet... cili padi tak boleh, cili boh tak boleh, cuka tak boleh .. sebab aku ada gastrik yg teruk juga.

Mujurnya Abah banyak membantu. Menantuku Apit pun rajin membasuh sendiri pakaian baby. Kak Long sangat berdikari.  Semua faham dengan keadaan kesihatanku yang kurang memuaskan.

Dugaan paling hebat ialah seminggu sebelum hari raya.  Gigi geraham ku sakit berdenyut2. Pipi pun mula membengkak. Dalam kalut jadual ketat di rumah, aku pergi juga berjumpa doctor. Harapan ku tuan doctor tu ada sentuhan ajaib nak hilangkan sakit gigi ni. Tak tahan sangat2 ni!!! Aduh gigi tu dah retak rupanya dan tak boleh diselamatkan lagi .. tak ada pilihan lain, memang kena cabut huhuhu. Tetapi memandangkan gusi tengah terlalu bengkak dan sakit, aku diberikan antibiotik dan painkiller untuk 5 hari. Kena habiskan dulu antibiotik tu sebelum gigi tu dapat dicabut.

Feveret tapi tak berani nak makan .. kot retak abih gigi Opah kehkehkeh
Blueberry tart .. manih leting, tapi ramai peminatnya

Kemuncaknya aku demam pada pagi hari raya.  Segala persiapan pun aku buat ala kadar sahaja. Dengan bantuan Kak Ngah dan Puteri Bongsu, kami masak rendang ayam, daging masak kicap, kuah kacang, lodeh, sambal sotong dan nasi impit. Ketupat aku tempah jer. Memang tetamu ramai kali ni. Kebanyakannya datang nak bertemu orang baru ... Zulaikha Azzahra.

Tahun 2015 dan sebelumnya - 5 orang
Tahun 2016 - dah jadi 6 orang
Tahun 2017 - dah 7 orang
Tahun 2027 - ??

Saturday, June 17, 2017

Masa Berlalu Pantas Sekali

Assalamualaikum

Selamat pagi cucu Opah .. Zulaikha Azzahra. Hrmmm ... hari ni dah hari ke-12.  Cepatnya masa berlalu. Semalam tali pusat Zara dah gugur.  Lega rasanya.  Sebelum ni nak mandikan Zara pun kami takut, nak salin pampers pun takut, nak sapu balm pun takut.  Takut terlanggar tali pusat tu.. sakit!!! Zara mesti nangis terjerit2 bila terkena tali pusat tu.

Lima hari pertama Zara tidor je. Kena kejut untuk bagi susu. Kalau terberak pun mata pejam jer bila Opah tukarkan pempers. Tidur pun berbedung jer. Alhamdulillah sempatlah Ibu nya, Kaklong berehat lama sikit. Maklumlah bersalin secara cesarean ni perlu lebih banyak rehat... lukanya lebih besar.

Masuk hari keenam, Zara dah mula berubah karektor. Dia mesti menangis setiap kali dibedung. Meronta2 dia keluarkan tangan dari bedung tu. Kenmain lagi dia 😆😆😆

Setiap kali lapar pulak terus jer dia menjerit2 sampailah susu masuk ke mulut. Naik kelamkabut semua orang. Aduhhh Zara.

Saturday, June 10, 2017

Buah Hati Opah

At last.

5 Jun 2017 bersamaan 10 Ramadhan 1438 jam 2138 lahirlah seorang puteri yang ditunggu2.


Sehingga hari ni puteri ini belum diberi nama... nak tunggu hari ke-7.  So untuk sementara ni Opah panggil Puteri aje lah.

Puteri sepatutnya lahir pada 27 Mei.  Tetapi perancangan Allah sebaliknya. Memandangkan sudah overdue 9 hari doktor mencadangkan pembedahan sebagai alternatif terbaik. Air ketuban semakin kurang, laluan peranakan tidak terbuka langsung dan contraction pun tak ada walau telah 3 kali dimasukkan ubat untuk membantu kelahiran secara normal.

Kami terima saranan doktor dan berdoa memohon pertolongan Allah.  Alhamduliilah dalam tempoh setengah jam Puteri selamat keluar dari rahim ibunya. Alhamdulillah Kaklong pun selamat menghadapi saat2 indah bergelar ibu dan kini sedang dalam proses berpantang. Kaklong ni sejak azalinya sangat independent ... dia cergas dan ceria jer, takder manja2 ngada2 hihihi!!.

Tahniah Kaklong... anak Mama dah jadi ibu ꛯ💚💚💚

Tuesday, May 30, 2017

Kelantan - Trengganu Di Hati (2 Mei 2017)

Bangun pagi terus mencari di mana letaknya Kopitiam Kita. Terletak di Jalan Pangkalan Chepa tapi kedudukannya agak tersembunyi. Dari jalan utama kami terlepas arah, minta la bantuan pada Cik Waze .. dia bawa kami ikut laluan pintas menyusuri jalan kecik satu lorong tepi sungai dan celah2 rumah orang sebelum tiba ke kopitiam tersebut.

Wah ramainya orang di sini. Rasanya 95% pelanggannya adalah Melayu. Kopitiam milik seorang lelaki Cina bernama Mr Wong yang memperkenalkan Roti Titab. Sebetulnya roti bakar biasa jer tapi diletakkan telor separuh masak dan sekaya di atasnya. Sesuatu yang menarik untuk dicuba. Nampak macam sikit je.. tapi sebetulnya mengenyangkan bagi kami yang perut kecik ni kehkehkeh!! Jadi kami tapau nasi dagang, nasi minyak dan nasi berlauk air dingin. Kalau ikut nafsu nak tapau juga nasi tumpang, nasi kerabu, nasi kakwok dan macam2 jenis nasi dan kuih lagi.. sabar sabar jangan ikut nafsu syaitan.


Roti titab (Tkasih ehsan kedaimakankelantan.blogspot.my).
 Kami terlupa nak ambik gambar sebab teruja nak makan .. perut lapar sangat masa tu hihihihi

Yang menariknya semua pekerja adalah Melayu. Makanan pula dibekalkan oleh orang2 Melayu. Itu sebab pelanggan pun ramai Melayu sebab yakin dengan makanan halal di sini. Lebih menarik dinding kedai ni penuh gambar pelanggan yang terdiri dari pembesar negara dan selebriti terkenal tanahair. Kiranya femes sangat kopitiam ni.

Tengok gambar2 kat belakang tu .. pegawai polis ada, ahli politik ada, artis ada

Selesai makan kami pergi ke Pasar Siti Khadijah.  Memandangkan masih awal pagi, senang ja dapat parking di tepi pasar tu. Kedai pun banyak yang baru nak buka, Semua pekedai menjemput kami masuk ke kedai masing2. Kiranya kami ni antara pengunjung terawal ke pasar ni.

Dah singgah wajib kena membeli hihihi. Tersambarlah beberapa helai kain corak batik untuk keluarga kami, dengan serunding daging tempatan, buah2an dan tudung. Aduhhh boleh pokai ni. Kalau kaki shopping memang boleh duduk berjam2 kat sini, tapi aku ni tak tahan suasana panas... mudah rasa nak pitam. Kami segera keluar mencari tempat untuk berehat sambil menghirup air kelapa yang dingin. Alhamdulillah.

Pasar Siti Khadijah di waktu pagi ... nampak bersih, kemas dan colorful

Kembali ke apartment kami mula mengemas barang untuk bertolak pulang. Setelah mandi manda dan menukar pakaian, kami makan nasi yang kami tapau tadi. MasyaAllah punyalah sedap2. Rasa rugi sangat sebab beli sebungkus sorang jer kihkihkih.

Tepat pukui 1.00 petang kami memulakan perjalanan pulang merentasi Banjaran Titiwangsa menuju ke Pulau Pinang. Amat bahagia dengan percutian kali ini. Begitu santai sekali. Tentu lebih indah kalau Kaklong dan Puteri Bongsu pun ikut serta.