Friday, December 21, 2012

End of The World!!!!

hahahahah .... memandai-mandai jer mereka letak tarikh 21.12.2012 sebagai tarikh mati dunia, atau lebih tepat tarikh KIAMAT. Percaya sangat pada kiraan Mayan bahawa dunia akan hancur pada tarikh tersebut.  Atau bangsa Mayan tak kata pun macam tu, oranglain yang memandai reka cerita macam tu.  At last ramai yang panik, ramai yang ditimpa sindrom kemurungan, dan ramai juga yang dah bunuh diri sebab takut menghadapi kiamat tu. 


Tapi masih ramai yang waras, malah ramai yang tak percaya pada ramalan tu buat lawak gila. Kalender Mayan terhenti pada 21.12.2012 kerana ruang atas batu tu dah penuh, tak der tempat nak tulis lagi.  Ada yang kata orang yang menulis kat batu tu dah penat, dia dah merungut ... bila mahu habis daaa!!!  hehehhe ... logik juga lawak tu.

Apa pun kita sebagai orang Islam memang wajib percaya kiamat itu memang akan terjadi.  Kita wajib percaya, bila tiba saatnya malaikat Israfil akan menjalankan tugasnya meniup sangkala. Pada waktu itu akan hancurlah bumi dan seluruh cakrawala. Tak ada siapa yang akan terselamat.  Siapa yang mampu menentang kekuasaan Allah SWT.

Cuma kita tidak tahu bila kiamat itu nak berlaku. Nabi Muhammad SAW sendiri tidak tahu, apalagi kita manusia biasa.  Cuma kita sedar semua tanda awal kiamat telah hampir lengkap. Kini kita menanti tanda-tanda besar pula seperti kemunculan dajal serta yakjud dan makjud yang menimbulkan kacaubilau menghasud manusia menentang Allah. Kita juga percaya akan muncul Imam Mahadi dan Nabi Isa AS untuk menyelamatkan manusia di jalan Allah. Dan tanda-tanda akhir yang utama apabila terbitnya matahari dari sebelah barat. Waktu itu kiamat telah begitu hampir sekali.

Sebenarnya kita bukannya perlu menyediakan diri menghadapi kiamat semata-mata, tak kiralah berlaku tahun ini atau tahun depan atau 10 tahun lagi, atau 100 tahun lagi.  Yang utamanya kita perlu menyiapkan diri menghadapi mati ... kiamat bagi setiap individu yang bernyawa. Kita boleh mati bila-bila masa sahaja, sejam dari sekarang, esuk, minggu depan, tahun depan atau bertahun-tahun lagi. Apa persiapan kita? Cukupkah amalan dan bekalan kita?  Subhanallah ... Maha Suci Allah yang menjadikan alam semesta beserta makhlukNya.  Semoga kita semua mati dalam iman, mati dalam  keredhoaanNya. ameeen

No comments: