Tuesday, October 15, 2013

Selamat Menyambut Aidil AdhaPagi-pagi lagi hujan dah turun dengan lebat sekali ... menderu-deru dengan angin kuat.  Dinginnya pagi Aidil Adha kali ini.

Selepas solat subuh dan bertakbir beberapa ketika, aku mulakan operasi di dapur. Kak Long jadi assistant chef pagi ni.  Kak Ngah diberi tugas mencuci dapur dan mengemop lantai dapur. Jadi, dia sambung buat tahi mata sampai ler chef-chef ni habih memasak.  Anak bertuah!!! Puteri Bongsu pulak ditugas mengemas ruang tamu yang comel tu.

Menu pagi ni nasi beryani dan ayam masak merah.  Semalam dah siap gulai tulang dengan kentang. Sekejap lagi nak buat acar timun.

Semalam juga dah siap mengukus ketupat (aku tak suka ketupat rebus) dan memasak "gu"nya rendang pedas daging.  Resipi turun temurun emak di Perak. Dah siap juga merebus nasi impit dan "gu" nya kuah kacang berdaging.  Hrmmm meriah juga sambutan Aidil Adha kali ni.  Maklumlah, ramai pembantu .... kerja pun dikongsi, tak lah terasa sangat penatnya.

Ok, semua dah siap, jom kita solat dulu.   Di luar hujan masih belum berhenti ... ujian untuk hamba-hambaNya,  nak pi ke dak? nak pi ker dak?

No comments: