Thursday, December 17, 2015

Reunion - Hari Kedua (311.10.2015) - Part II

Kami meneruskan perjalanan ke Alor Setaq secara berkonvoi. Kami menggunakan jalan lama dari Behor Pulai ke Simpang Ampat terus ke Alor Setar. Awal pagi kereta taklah begitu banyak di atas jalanraya. Rasanya dalam tempoh sejam kami dah sampai ke Kedah Medical Centre (KMC).

Kami terus menuju ke tingkat 4 melawat sahabat kami Rafidi.  Rafidi merupakan rakan sekelasku sejak dari Tingkatan 1 hingga ke Tingkatan 5.  Kerana kadang2 dia nakal mengusik, aku kerap bergaduh dengan dia. Tak padan dengan kecik comelnya, akalnya banyak. Tetapi apabila masing2 telah bekerja, aku menjadi rapat dengannya. Kami sering berhubung melalui telefon. Malah semasa aku ke Perlis, dia dengan sukarela menjadi drebar membawa aku ke sana ke mari. Walau bagaimanapun, hubungan kami terputus apabila masing2 telah berumahtangga. Ya lah, tentu pasangan kita tak suka kita masih berhubungan dengan rakan berlainan jantina.

Pidi berbaju biru bersama Kamal (kiri) dan Zar (tengah). Gambar semasa reunion tahun 2011

Kami doakan Pidi kembali pulih. Aamiin

Pada bulan Syawal yang lalu, Rafidi dimasukkan ke KMC atas sebab sakit dalam perut. Sehari sebelum dia dijadualkan pulang ke rumah, tiba2 dia mengalami sesak nafas dan koma. Semenjak itulah dia terlantar di atas katil KMC ini dengan ditemani oleh isteri atau ibubapanya. Kawan2 tidak putus2 mengunjunginya dari jauh dan dekat. Malah kami telah mengadakan beberapa sesi bacaan Yaasin untuk Pidi, walaupun hanya secara online ajer. 

Semasa melawatnya,  kami pakat menahan sebak dada melihat keadaan sahabat @ saudara kami ini. Kini Rafidi sudah sedar tetapi belum boleh berinteraksi secara normal. Dia memandang kami dengan pandangan kosong dan sesekali wajahnya mencebek seolah2 hendak meluahkan sesuatu yang terpendam di hati. Apakan daya, setakat itu sahaja kemampuannya ketika ini. 

Ya Allah berikan kesembuhan buat Rafidi, berikan dia peluang untuk kembali hidup normal seperti dahulu. Kasihanilah dia, isteri dan anak2nya serta kedua ibubapanya.  Berikan mereka kekuatan fizikal dan mental menghadapi ujian ini. Aamiin.  Kami tinggalkan Pidi bersama isterinya. Kami peluk isterinya beri kata2 semangat. Rasanya tak sanggup memandang wajah isterinya dengan airmata yang lebat menandakan beratnya tanggungan hati.

Kami teruskan perjalanan kembali ke Perlis. Cuaca begitu panasnya. Sepanjang jalan asyik bertemu traffic lights. Kenderaan pun sudah banyak memenuhi jalanraya. Kali ni terasa lambatnya juga perjalanan kami. Kami tiba di rumah Pak Ark (Azhar Abu Seman) yang terletak di Kampong Kersik, Mata Air tepat waktu azan Zohor. Pak Ark juga merupakan sahabat kami dari Tingkatan 1 hingga ke Tingkatan 5. Ini merupakan perkahwinan anaknya yang pertama.

Bersanding ramai2 dengan Pak Arq dan isterinya Laila

Suasana menjadi ceria sangat apabila kami bertemu pulak dengan rakan putera yang turut menghadiri majlis ini. Di sini kami dapat berjumpa Bai, Zaki, Wahid, Fendi, Wan Mae, Mat Nasir, Affni, Bidin dan Zar. Semua pakat nak sembang bertanya kabar. Punya bersembang sampai hilang selera nak makan pun hihihihi. Agaknya tetamu lain pun jeles tengok gelagat kami di tempat khas yang disediakan oleh Pak Ark.

Geng putra - duduk depan dari kiri Affni, Fendi, anak Nasir, Mat Nasir dan Wan Mae
berdiri belakang dari kiri Bai, Zaki, Zar, Wahid, Syed, Shakimi, Shazali, Zul dan Bidin

Setelah sejam di sini, kami bergerak ke rumah ibubapa Dikna pulak. Tak jauhpun dari rumah Pak Ark. Di sini kami dijamu dengan juadah minum petang pulak. Kerana perutpun masih kenyang, kami hanya merasa2 sedikit kuihmuih dan minuman. Sebenarnya ketika ni, badan dah terasa tersangat letih. Rasanya kalau dihulurkan bantal, boleh tergolek dog semuanya.

Makan lagi???

Kami tinggalkan Dikna dan Yati di sini. Entah bila boleh bertemu lagi. Kami bertolak balik ke homestay. Memandang masa begitu terhad, kami berebut2 untuk mandi, solat, mengemas pakaian dan mengemas homestay. Pukul 4.30 petang kami keluar dari homestay tersebut. Waktu ini kami peluk erat2 sahabat kami. Semoga Allah berikan kami kesempatan untuk bertemu lagi. Sukarnya kami menahan airmata.

Salmah yang baik hati menghantar aku ke Stesen Keretapi Arau. Aku berlepas balik ke Pulau Pinang dengan ETS pukul 5.30 petang.

Perlis yang permai
Tinggallah Perlis yang sarat dengan pelbagai kenangan. Kenangan 36 tahun yang lalu serta kenangan semalaman aku bersama gegirls akan aku kenang sampai mati.

No comments: