Friday, September 16, 2011

Fazidah Joned Selamat Hari RayaMood raya hampir habis dah. Tapi minat aku terhadap lagu di atas belum habis lagi. Tadi masih terdengar lagu tersebut di radio. Sedap lagunya. Iramanya pun sangat ceria. Liriknya pun mudah difahami.

Mungkin ramai yang tak setuju dengan aku. Tapi aku betul-betul kurang senang mendengar lagu raya yang sedih-sedih mendayu-dayu. Potong stim je. Macam tu juga drama TV, asyik ulang jalan cerita yang sama. Anak lupa diri tak mau balik kampung. Insaf bila tiba hariraya. Dah tu, penonton yang emak-emak, kakak-kakak pakat-pakat menangis depan TV. Habis banjir, mata bengkak belaka.

Memanglah niatnya baik, untuk mendidik penonton supaya jangan abaikan ibubapa di kampung yang mengharap kepulangan anak-anak semasa raya. Tapi perlu pulang semasa raya aje ke? Entahlah. Selama 2 minggu bila buka TV je, kebanyakan stesen tayangkan drama yang punya jalan cerita hampir sama, cuma berbeza pelakon dan lokasi .... aku jadi muak.

Bagi ku hariraya hari untuk kita bergembira meraikan hadiah dari Allah SWT untuk umat Islam yang taat menyempurnakan perintahNya untuk berpuasa sebulan Ramdhan. Kita diharamkan berpuasa pada 1 Syawal. Kita dituntut bersolat di masjid dengan memakai pakaian yang baru. Dituntut menunaikan fitrah supaya saudara kita yang kurang berkemampuan juga dapat menyambut Aidilfitri.

Dah tu, kenapa perlu bersedih.

No comments: