Tuesday, June 12, 2012

Reunion 26-27 Mei 2012 - Part 3

Kami berkumpul jam 6 petang di deawan makan sekolah. Apabila pertama kali bersua muka, jelas masing-masing mengerut dahi.  "If u don't mind, please introduce yourself" hahahaha .... dah pakat tak kenal satu sama lain.  30 tahun dulu, semuanya si manis 17, yang lelaki slim dan tangkas, sekarang dah boroi, berjanggut bermisai, malah beruban ... oppppp!!!  yang perempuan pun dulu lincah dan genit, kini dah bertudung, bergaya ala datin-datin dan dah ramai yang tukar saiz badan.  Memang sekali pandang susah nak kenal.  Pun begitu ada beberapa orang yang masih maintain macam dulu, tu yang buat kami semua cemburu.

"You ni Aminuddin ka?  Lor ... aku Moz la! You dah tak kenai no??"
Aku mengambil tugas di bahagian pendaftaran, mengedar tshirt dan mengutip wang dari semua peserta. Alhamdulillah, akhirnya seramai 55 daripada 120 bekas penuntut dapat hadir.  Itu sudah cukup baik berbanding dengan sambutan awal yang kami terima.

Sebenarnya batch aku ni agak unik.  Ini merupakan kumpulan terakhir pelajar dipecahkan dalam dua aliran iaitu English Medium dan Malay Medium. Walaupun kami berlainan aliran, tetapi kami akan dicampurkan semasa subjek bahasa Inggeris diajar. Ini disebabkan ada pelajar Malay Medium yang bagus penguasaan bahasa Inggerisnya akan duduk di kelas A  atau B dan ada juga pelajar English Medium yang terpaksa masuk kelas C dan D.  Selain itu kami juga bergaul mesra di asrama, di padang permainan atau dalam kelab-kelab ko-korikulum.  Ini mewujudkan hubungan mesra antara pelajar dari kedua-dua aliran.

Selesai pendaftaran, kami berkumpul di surau untuk solat Maghrib dan Isya secara berjemaah. Seterusnya diadakan majlis tahlil untuk guru-guru dan 2 sahabat kami yang telah kembali ke rahmatullah (Allahyarham Mohsin Said dan Allahyarhamah Wan Aspalela).  Semoga roh mereka ditempatkan bersama-sama orang yang  mendapat keredhoan Allah. Amin.  Seterusnya kami mendengar pengalaman sahabat kami Tan Hew Min yang telah melakukan hijrah yang besar dengan memeluk Islam dan bertukar nama kepada Mohd Ashraf Tan.  Alhamdulillah.

Saya Cikgu Noorshitah, dulu depa panggil Farrah Fawcett, sebab saya suka buat
 rambut fesyen  gulung-gulung ... hehehehe
Lepas ni kita makan kenduri rumah sapa yang mula-mula nak terima menantu

Acara kemuncak malam tersebut ialah jamuan makan malam diikuti dengan acara bergambar beramai-ramai.  Seterusnya setiap orang naik ke pentas untuk "memperkenalkan" diri secara ringkas.  Tetapi ramai juga yang seronok bercakap panjang lebar hingga majlis terlajak ke jam 12 tengah malam. sewaktu sesi ni barulah kami tahu ramai yang pernak kecundang dan kini dah berjaya, ramai yang dah berhenti kerja pejabat dan buat bisnes sendiri, ramai yang jadi pendidik, ramai juga yang sedang berkira-kira nak menerima menantu dan juga yang dah mempunyai 2 set keluarga (kahwin 2 atau kahwin 2 kali ... hrmmm, jodoh)

Di lorong inilah beribu-ribu kaki anak seawal usia 13 tahun melangkah untuk menjadi manusia yang berguna
Acara paling thrill ialah tidur beramai-ramai di asrama.  Bukan mudah untuk melelapkan mata malam itu. Semua masih seronok nak bergebang, maklumlah jarak 30 tahun yang memisahkan kami membuatkan banyak perkara yang mahu dikongsi.  Cuma yang tak seronoknya, nyamuk pun nak berkongsi tidur dengan kami.  

No comments: