Saturday, February 2, 2013

Naser Disa Polemik Isu Kalimah Allah fullIsu Kalimah Allah paling hangat dibincangkan pada bulan Disember 2012 dan Januari 2013.  Setiap hari inilah topik yang memenuhkan ruang akhbar, kaca TV, blog, facebook dan twitter. Ada pihak yang pro menyokong penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian, ada yang keras menentang dan tak kurang yang duduk atas pagar.  Masing-masing ada hujah tersendiri.

Setakat sekarang kes ini sudah pun reda, selepas Majlis Syura Pas bersetuju bahawa Allah adalah nama khas yang tidak boleh diterjemahkan daripada perkataan God dalam Bible.  God hendaklah diterjemahkan sebagai Tuhan, bukan Allah. Allah adalah satu-satunya Tuhan bagi agama Islam, tiada duanya, tidak beranak dan berkahwin dan tidak diberanakkan.

Penjelasan dari Naser Disa amat mudah difahami oleh semua orang, samada yang Islam atau bukan Islam. Semoga selepas ini isu ini tidak akan dibangkitkan lagi kerana polemik isu ini menyebabkan rasa kurang senang dan menimbulkan prasangka buruk sesama umat Islam khasnya dan mengganggu keharmonian seluruh rakyat Malaysia amnya.

No comments: