Friday, May 9, 2014

Berbahagialah Adik Ku Di Sana - 30 April 2014

Semasa menunggu azan subuh pagi ni aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari kakak ku Yong. Selepas memberi salam berbasa-basi, Yong menyampaikan berita yang adik iparku Hamid dimasukkan ke  Subang Jaya Medical Centre akibat serangan jantung.  Keadaannya memang serius.

Segera fikiranku terbayang ketiga2 anak buahku yang masih kecil.  Dadaku berdebar2 kencang.  Ya Allah Ya Tuhanku, selamatkan adik iparku. Shahamid atau Hamid adalah suami Mimi. Mimi adik ku yang ke-3, atau anak ke-5 dalam keluarga. Dipanggil sebagai Pak Uda, Hhamid dikenali sebagai seorang yang peramah dan ringan tulang.

Selesai solat subuh, aku telefon Mimi untuk mendapatkan perkabaran terkini. Menurutnya Hamid mula mengadu sakit tekak dan sukar menelan walaupun air pada waktu maghrib. Dengan ditemani anak sulongnya Asyraf, Hamid pergi mendapatkan rawatan di klinik berhampiran rumah. Mungkin kerana dia mengadu sakit tekak, doktor hanya merawat tekak dan memberikan ubat melegakan tonsil.  Pada pukul 1 pagi Hamid mengadu kesukaran untuk bernafas.

Mereka berdua bergegas untuk ke hospital. Tetapi belum pun sempat masuk ke kereta Hamid telah jatuh tidak sedarkan diri, Dalam keadaan panik Mimi menjerit minta tolong dan membunyikan hon kereta bertalu2. Beberapa jiran yang prihatin bergegas keluar memberikan bantuan. Mereka bersama2 membawa Hamid ke hospital. Pada masa ini, Hamid  kembali sedar malah boleh menaiki sendiri kerusi roda di lobi hospital.

Sedang Mimi berada di kaunter menguruskan pendaftaran, dia dipanggil doktor. Doktor memaklumkan Hamid telah berhenti bernafas dan tekanan darahnya semakin jatuh. Doktor segera memberi bantuan pernafasan dan pemantauan rapi dilakukan untuk memastikan tekanan darah kembali stabil.

Dugaan Allah. Aku tidak dapat bersegera pergi kerana kereta Kakngah berada di workshop. Aduhh masa ni la pulak temperature kereta dia buat hal. Setelah menunggu agak lama, kereta tersebut hanya siap dibaiki pukul 12 tengah hari. Kami bertolak ke kilang Kakngah di Bukit Minyak, tukar kereta. Dia ambil semula kereta Kancil nya, kami ambil semula Inspira untuk meneruskan perjalanan ke selatan.  

Setibanya di Tapah pada pukul 2.45 petang, Yong menelefon sekali lagi memaklumkan bahawa Hamid baru saja menghembuskan nafas terakhir. Innalillah hi wainnalillahhirrojiun. Kami berhenti di R&R Tapah untuk solat sebelum meneruskan perjalanan. Sepanjang perjalanan aku hanya mampu menangis. mengenangkan kebaikan arwah, mengenangkan adikki Mimi menjadi balu pada usia yang begitu muda, mengenangkan 3 anakbuah ku yang masih kecil berumur 5, 13 dan 17 tahun.  Semoga Allah merahmati mereka semua.

Jenazah Allahyarham tidak dibawa pulang ke rumahnya di Alam Budiman, sebaliknya ke rumah pusaka keluarga di Jalan Kebun, Kelang.  Setibanya kami ke sana dimaklumkan bahawa jenazah telah dibawa ke perkuburan. Mujur ada beberapa orang sahabat Allahyarham kebetulan hendak menuju ke sana juga. Kami mengikut dari belakang. Memang kami tak mahir langsung selok-belok kawasan ini.

Setibanya kami di perkuburan, talkin baru mula dibacakan.  Semua sunyi sepi kecuali anak bongsu Allahyarham, Muhammad Adil yang becuk mulut bertanya kenapa ayahnya ditanam. Kesian ayahnya. Ramai yang menahan sebak mendengar celoteh si kecil yang tak tau apa2 ni.

Selamat berangkat ke alam barzah Hamid. Bersemadilah dengan aman. Kami takkan sisihkan adik kami Mimi dan anak2 buah kami. Yang pasti kami sekeluarga akan merindui keenakan teh tarik, minuman yang dibuat oleh Alahyarham setiap kali kami berkumpul di rumah Emak.

Allahyarham Hamid, Mimi dan Asyraf di The Mines Resort City Sri Kembangan
Aku dan anak2 bersama Allahyarham Hamid di  I-City Shah Alam
Allahyarham memang peramah dengan siapa saja, bersebelahan Allahyarham
 ialah bapa saudara kami, Allahyarham Hj Mohammad


No comments: