Sunday, July 13, 2014

Cepatnya Masa Berlalu ... Dunia Kian Kalut

Hari ni genap 15 Ramadhan Tahun 1435 Hijrah bersamaan 13 Julai 2014.

Tahun ni rasa cepat masa berlalu.  Tahun ni aku berdoa sempurnalah ibadah puasa, Maklumlah tahun lepas aku diduga dengan kesakitan .... hrmmm sampai 18 hari tak puasa. Solat tarawih pun banyak missed.  Lepas raya tiap2 minggu aku puasa Isnin dan Khamis sebab nak qada balik yang 18 hari tu.

El Nino dijangka memberi kesan buruk kepada hidupan muka bumi
 termasuk manusia, binatang dan tumbuh-tumbuhan
Puasa tahun ini dijangka sangat mencabar dengan munculnya fenomena El Nino atau cuaca panas dan kering yang luarbiasa bermula dari  bulan Jun dan berlarutan selama beberapa bulan.  Tapi itu cumalah ramalan manusia yang lemah. Siapalah yang dapat melawan takdir Allah.  Apa yang berlaku adalah sebaliknya. Mulai 1 Ramadhan sampai sekarang cuaca sangat nyaman, purata 30 C ajer (itu dianggap normal di Malaysia). Kadang2 hujan petang atau malam. Kalau tak hujan pun panasnya tidaklah begitu terik.  Alhamdulillah atas nikmat kurniaan Mu Ya Rahman Ya Rahim.

Tahun ini juga bolasepak Piala Dunia berlangsung.  Selalunya perlawanan bermula awal pagi ... bawa sampai ke waktu sahur.  Memang time ni kedai mamak sangat meriahlah.  Mujurnya keluarga aku bukanlah peminat bola, kami recordkan perlawanan tersebut dan tengok keesukan harinya. Ramai yg kata dah basi!! Tak kisahlah basi pun, kita nak tengok gaya depa main kan?  Kalau tak mau basi ... jangan dengar berita kat TV pagi tu. Kiranya kita belum tau keputusan game yg kita record tu ...hehehehhe.

Hancur hati peminat Brazil apabila gagal menjadi juara Piala Dunia ketika
Brazil menjadi tuanrumah untuk Piala Dunia 2014
Jadi malam boleh tidor nyenyak, bangun awal untuk tahajud, bersahur, teruskan dengan ibadah subuh seperti biasa. Tak terganggu langsung. Oh yer ... esuk final Piala Dunia,  German menentang Argentina. Siapa pasukan pilihan uoll. Aku pilih German.  Dan paling sadis dalam sejarah Piala Dunia kali ini, bekas juara dunia Brazil kalah kepada German 1-7 dalam perlawanan suku akhir.  Menangis bengkak2 mata peminat Brazil.  Bola itu bulat, sukar diramal ... lebih sukar nak percaya Brazil dilanyak seteruk itu.

Dan .. yang paling merentap hati setiap umat Islam dan mereka yang cintakan kedamaian ialah menyaksikan tindakan jahat rejim Zionis menyerang rakyat Palestin di Semenanjung Gaza pada Ramadhan ini.  Memang tak kering airmata menatap kedukaan saudara Islam kita di sana. Ya Allah, Ya Tuhanku Yang Maha Berkuasa ... selamatkan rakyat Palestin Ya Allah. Engkau kirimkan tenteraMu Ya Allah untuk menghancurkan Zionis laknatullah.

tempat mu di jannah anak ku


Semoga mereka yg terkorban mendapat ganjaran syahid. Mereka yang cedera dan  menderita mendapat ganjaran kebaikan yang berganda dari Mu Ya Allah.  Apa yang dapat kita lakukan?? Jom kita sumbangkan bantuan kewangan kepada tabung2 selamatkan Gaza.  Jom kita boikot produk2 yang menyokong Zionis. Jom kita solat hajat. Jom kita baca Qunut Nazilah.  Jom kita berdoa tanpa henti memohon bantuan Allah. Semoga saudara kita di Palestin, Myanmar, Syria, Mesir dan lain2 tempat di dunia dipelihara Allah dan diberi kemenangan dunia dan akhirat.  Ameeen


No comments: