Thursday, August 27, 2009

Ramadhan Ini (1)

Tidak sedar telah seminggu kita berada di bulan Ramadhan. Alhamdulillah, Allah memudahkan puasa kali ini. Hujan renyai setiap petang memberi susana nyaman, kurang rasa letih dan dahaga. Anak-anak tidak merungut seperti tahun-tahun yang lalu kerana kepanasan semasa menunaikan tarawih. Tapi aku tidak pasti perasaan penjaja di Pasar Ramadhan, aku harap mereka tidak merungut setiap kali hujan turun sebaliknya menerimanya dengan kesyukuran. Siapalah kita untuk mempertikaikan kerja Allah.

Sebenarnya Ramadhan terlalu banyak kisahnya untuk aku ceritakan .... terlalu banyak kenangan pahit manis bulan Ramadhan.

Kenangan semasa kecil masih terpahat dalam ingatanku. Bila puasa aku selalu teringat kepada kerabu taugeh kasar yang Emak buat. Enak sungguh. Kerisik Emak buat sendiri. Bila hampir Ramadhan rumah ku dipenuhi aroma kelapa yang digoreng untuk dibuat kerisik. Aku dan kakak akan mengukur kelapa itu. Berlumba-lumba kami menghabiskan kelapa yang siap dikopek oleh Arwah Apak.

Kelapa yang telah garing akan ditumbuk dalam lesung. Emak dan Arwah Apak bergilir menumbuk kelapa sehingga bertukar menjadi kerisik. Petangnya Emak akan menyediakan pelbagai juadah, kebiasaannya yang manis seperti bubur, pengat, tepung talam dan agar-agar.

Memandang ketika itu kampong ku masih belum ada bekalan elektrik, air batu terpaksa dibeli. Setiap petang akan ada pemuda kampong yang menjual airbatu. Waktu itu sungguh nikmat dapat berbuka dengan air sirap atau air bandung.

Sebelum masuk waktu berbuka, Arwah Apak bersama adik lelaki ku akan memasak lampu gaselin. Jadi kami dapat makan dengan selesa dalam cahaya terang benderang.

Waktu sahur adalah waktu yang paling siksa. Berkali-kali Arwah Apak terpaksa menggerakkan kami 7 beradik untuk bangun sahur sementara Emak sibuk menyiapkan juadah di dapur. Emak hanya mengerah anak-anak perempuan membantunya menyiapkan juadah bersahur setelah kami tamat Tingkatan 5. Mungkin dia tidak sampai hati melihat kami bermata layu mengadap kuali. Makanan sahur yang wajib ialah ikan masin digoreng garing bersama bawang besar.

No comments: