Friday, August 28, 2009

Ramadhan Dalam Kenangan

Keceriaan Ramadhan semasa aku kecil begitu indah. Aku masih mengingati setiap detik indah tersebut. Kerana aku tak mungkin dapat mengulanginya dan paling sedih anak-anak ku juga tidak akan pernah merasai keceriaan tersebut.

Rumah kami begitu hampir dengan rumah Arwah Opah, kira-kira 2 kilometer. Setiap hujung minggu sepanjang Ramadhan kami akan berkumpul di rumah Opah bersam ibu-ibu saudara ku serta sepupu yang ramai. Setiap hujung minggu adalah waktu yang kami semua nantikan.

Kami akan menggoreng beras dan kacang yang kemudiannya ditumbuk menggunakan lesung kaki dan diayak menjadi tepung. Kemudian dijemur sebelum disimpan untuk kegunaan. Tepung beras akan digunakan untuk membuat kuih loyang dan rempeyek. Tepung pulut pula untuk membuat dodol manakala tepung kacang hijau untuk membuat putu kacang. Kami bergotong royong mengacau dodol yang memakan masa berjam-jam untuk masak. Kami juga bergotong royong memukul telur untuk membuat buahulu.

Sehingga kini masih teringat keharuman buahulu dan kuih bangkit yang dibakar menggunakan sabut. Setelah siap dimasak, semua kuih akan dibahagi sama rata antara Opah, Mak Wah, Mak Cor dan Emak. Selalunya Emak terpaksa menyorokkan kuih-kuih tersebut untuk mengelakkan ianya habis sebelum Hari raya.

Pada malam Ramadhan hampir tiba ke penghujung, seluruh kampung akan terang benderang dengan pelita minyak tanah atau kami sebut sebagai panjut. Di sana sini kedengaran bunyi mercun dan sesekali digegar oleh bunyi meriam buluh. Tetapi seingat aku tidak ada pula budak-budak kampung ketika itu yang putus tangan, buta mata bermain mercun dan meriam buluh. Budak-budak sekarang terlalu berani untuk jadi inovatif dan kreatif tidak kena gaya, akhirnya membawa bahaya sendiri.

Walaupun, Ramadhan membawa keceriaan di zaman kecil ku, Ramadhan juga membawa kenangan sedih. Pada Ramadhan tahun 1990, aku kehilangan Bapa Mertua akibat sakit tua. Pada 27 Ramadhan tahun 2003 pula, aku kehilangan jiran yang merupakan bapa angkat anak-anakku akibat sakit jantung. Innalillah hiwainna lillahhirrajiun.

No comments: