Sunday, September 6, 2009

Masa yang Begitu Pantas

Tidak disangka, cepatnya masa berlalu. Hari ini sudah 16 hari umat Islam berpuasa. Kalau ikut
kiraan, ada 13 hari lagi untuk berpuasa.

Apabila umur telah hampir separuh abad ni, hari raya sudah tidak begitu dinanti. Anak-anak sekarang pun nampaknya tidak begitu teruja. Mungkin bagi mereka Hari Raya lebih kepada hari tamatnya berpuasa, hari pakai baju baru, hari untuk minta maaf kepada semua orang, hari untuk rumah terbuka sana-sini dan untuk si kecil hari untuk main bunga api.

Berbeza zaman aku kecil dahulu. Aidil Fitri amat dinanti-nantikan oleh semua orang. Mood hari raya mula dirasa di awal Ramadhan lagi. Emak sibuk menjahit pakaian kami adik-beradik. Bermeter-meter kain dijahit untuk kami 7 beradik. 5 beradik perempuan memakai baju kurung dari kain yang sama corak dan warna, boria!!! Pergi ke mana pun orang akan kenal, "Ini mesti anak Cikgu Mat (nama panggilan untuk Arwah Apak)". Waktu itu kami semua bangga memperaga baju baru ke sana ke mari, sekarang anak-anak ku mengelak untuk memakai baju sama corak. Sama warna tidak mengapa.

Dua minggu sebelum Aidil Fitri suasana semakin kalut. Selain sibuk membuat kuih di rumah Opah, kami juga membuat kuih sendiri. Resipi tradisi Arwah Apak ialah maruku. Arwah Apak akan menekan doh maruku ke dalam kuali penuh berisi minyak panas. Sehingga kini aku merindui keenakan maruku tersebut, yang tak mungkin akan aku temui lagi. Oh..aku merasa kosong sekali ketika ini, sedihnya.

Kami anak-anak perempuan pula akan diberi tugas khas duduk di satu sudut menggentel kuih siput. Tersengguk-sengguk kami menghabiskan bancuhan entah berapa kilo. Sesekali Emak akan menjerkah apabila dilihat kami mula menghasilkan kuih siput yang tidak cantik.

Arwah Apak dan adik-adik lelaki akan membersih sekeliling rumah dan memasang panjut di sekitarnya. Selesai berbuka puasa, panjut akan menerangi sekitar kawasan rumah. Semasa orang sibuk bertarawih, kami kanak-kanak akan berlari riang bermain bunga api dan mercun. Meriah sekali. Kami bebas berlari sekeliling kampung, tiada kerisauan akan dicolek, dirogol atau dilanggar kenderaan setan rempit. Semua aman damai dan membahagiakan.

Itulah nikmat yang tidak dirasai anak-anak sekarang. Mereka tidak dibenar bermain di halaman rumah melainkan ada orang dewasa yang mengawasi. Kita tidak pasti dari arah mana bahaya akan menyapa. Bunga api dan mercun juga tidak dapat dimain secara meriah, sebab stoknya terhad. Apabila banyak sangat sekatan, anak-anak mula jadi bosan dan lebih selesa mengadap peti TV atau komputer atau berSMS.

No comments: