Wednesday, July 28, 2010

Solat Tasbih

Masa begitu cepat berjalan...malah seakan berlari. Syaaban sudah lebih 15 hari, kelmarin Nisfu Syaaban. Sedikit lagi Ramadhan akan tiba..bulan penuh rahmat.

Masjid Perai mengadakan solat Sunat Tasbih untuk para Muslimah. Mulai jam 2.45 petang, berduyun-duyun Muslimah masuk ke masjid. Selesai solat Sunat Masjid, kami beriktikaf. Ada yang membaca Surah Yaasin, ada yang berzikir, ada juga yang berbual. Pukul 3.30 petang, Ustazah Azizah tiba. Selesai menunaikan solat Sunat Masjid, beliau memberi taklimat kepada Muslimah cara-cara menunaikan solat Sunat Tasbih. Diulang beberapa kali supaya semua Muslimah faham dan dapat melakukannya dengan sempurna.

Tepat 3.30 petang, kami memulakan solat Sunat Tasbih. Terdapat hampir 100 orang hadir kali ini. Semua tidak mahu melepaskan nikmat menunaikan solat sunat ini. Kami bertasbih memuji kebesaran Allah :Subhanallah walhamdulillah wala illah haillallah wallah hu akbar" berulang-ulang sebanyak 300 kali. Hati merasa sayu mengenangkan kebesaran Allah SWT yang mengurniakan nikmat tanpa henti kepada aku hambaNya yang hina.

Selesai solat, kami berselawat memuji kebesaran Nabi SAW. Seterusnya kami mengerjakan sujud syukur sebelum di akhiri dengan doa memohon keampunan dari Allah, memohon diberi kekuatan menghadapi dugaan duniawi, memohon diketemukan dengan Ramadhan Al Mubarrak dan memohon kebaikan dunia dan akhirat. Sekali lagi, aku tidak dapat menahan airmata yang mengalir memohon keredhaan Allah Yang Esa.

Kemudiannya kami saling bersalaman dan memohon kemaafan sebelum bersama-sama menjamu selera dengan juadah yang disediakan.

No comments: