Wednesday, April 13, 2011

Alhamdulillah ... Selamat Kembali

hadiah dari Permata Hati

Tepat jam 5.05 petang pesawat Silkair mendarat di Lapangan Terbang Bayan Lepas. Syukur ... Alhamdulillah. Selepas melalui perjalanan udara yang tidak selesa selama hampir 10 jam, semuanya berakhir dengan selamat. Aku menadah tangan mengucap syukur.

Perjalanan dari Jeddah ke Abu Dhabi dengan pesawat Singapore Airline berjalan seperti biasa. Setelah berehat sejam di Abu Dhabi, kami meneruskan perjalanan ke Singapura dalam cuaca yang kurang baik. Hujan, petir dan angin mengiringi penerbangan kami. Sepanjang perjalanan kapalterbang berolang-aling, sesekali bergegar. Penumpang sentiasa perlu memasang talipinggang keselamatan. Minuman panas langsung tidak dihidangkan kerana merbahaya. Tetapi siapalah yang berselera makan dalam keadaan begitu. Waktu itu bayangan ngeri kemalangan udara melintas dalam fikiran ini. Astaghafirrullahhallazim. Segera aku memanjatkan doa kepada Allah supaya memelihara kami sepanjang perjalanan ini.

Cuaca menjadi agak selesa dalam perjalanan dari India ke Malaysia. Dari ruang udara Malaysia ke Singapura penerbangan menjadi tidak selesa semula. Aku benar-benar lega apabila dapat menjejak kaki di Changi International Aairport dan beristirehat selama 2 jam.

Harapan ku untuk perjalanan akhir yang selesa musnah apabila perjalanan dari Singapura ke Pulau Pinang sangat menakutkan. Dengan pesawat Silkair yang kecil, gegaran sentiasa terasa setiap kali bertembung angin kencang atau menerobos awan putih yang tebal berkepul.

Terasa seolah-olah serik untuk menaiki pesawat lagi.

Tiba di Pulau Pinang, senyuman manis ketiga-tiga Permata Hati ku menghilangkan segala kepenatan yang terasa. Ku peluk mereka erat-erat .... Mama rindu pada kalian.

Di rumah mereka menghadiahkan makanan kegemaran aku dan Abah ... sebiji kek aiskrim yang lazat. Alhamdulillah.

No comments: