Monday, May 16, 2011

Hari Ke-2 Yang Memenatkan

1 Mei 2011

Pagi bersarapan di kafe hotel. Walaupun baru pukul 8.00 pagi, kafe sudah penuh sesak. Punyalah ramainya tetamu, hingga makanan yang diisi oleh petugas kafe sekejap aje hilang dari tray hidangan. Memang orang Malaysia suka makan pagi .... amalan kesihatan yang baik.

Masjid Kristal

Selesai mengisi perut kami bertolak ke Pulau Wan Man. Anak-anak masuk ke Taman Tamaddun Islam, sementara aku dan Abah, bagaikan pasangan bercinta berjalan menyusuri pesisiran sungai sambil makan aiskerim. Sambil tu posing tak berhenti hinggalah tiba ke Masjid Kristal. Mujurnya cuaca hari ini tidak begitu panas. Malah angin sungai bertiup nyaman.

Dalam sibuk berposing, kami terpandang rakan dari Seberang Perai bersama keluarganya. Apa lagi, riuh rendah Pulau Wan Man dengan gelak ketawa dan gurau senda. Tinggal di Pulau Pinang, bertemu di Kuala Trengganu.

Setelah hampir 3 jam di sana, kami bergerak ke Kampung Losong untuk menikmati keropok lekor. Keropok yang masih segar begitu sedap dicicah panas-panas dengan sos cili istimewa. Sepanjang laluan di kampung ini, dipenuhi oleh kedai-kedai menjual keropok lekor dan keropok kering. Kereta dengan nombor pendaftaran dari negeri-negeri pantai barat kelihatan beratur di kiri-kanan jalan.

Kak Long dan Kak Ngah merengek hendak pergi ke Pasar Payang. Kononnya hendak membeli tudung bawal yang murah-murah. Memandangkan laluan di kawasan tersebut begitu sibuk dan ketiadaan tempat parking, hanya mereka berdua turun ke pasar tersebut. Aku bersama Abah dan Puteri Bongsu pergi bersantai di tepi Pantai Batu Buruk. Angin sepoi-sepoi menyebabkan Abah tertidor hingga mendengkor.

Selepas 90 minit, mereka selesai bershopping dan meminta kami mengambil semula di Pasar Payang. "Sekejapnya shopping???" aku mengusik mereka. "Tak ada duit la Mama .. awat Mama tak mau sponsor beli banyak-banyak tudung? Kain ela pun cantik-cantik Ma!!" hehehe kesian anak-anak ku.

Berebut mencekau sotong celup tepung ... nyummy sedapnya

Kami kembali ke hotel untuk berehat dan membersih diri. Aku beri masa 2 jam sahaja. Tepat pukul 5 petang kami bergerak menuju ke arah Pantai Teluk Ketapang berhampiran Batu Rakit. Di sana kami dapati banyak gerai menjual makanan laut telah dipenuhi pengunjung. Kami menjamu selera dengan sotong celup tepung, ikan celup tepung dan keropok lekor. Harga sotong dan ikan di sini lebih murah daripada yang di jual di Pantai Kelulut, Marang. Kenapa ye??

Laluan untuk "departure" di airport yang cantik

Tiba-tiba ada yang merasa tidak sedap perut. Hendak kembali ke hotel ... jauh perjalanannya 30 minit. Aahhh ... kita pergi saja ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Lapangan Terbang ini begitu cantik dan besar tetapi tidak ceria. Kebanyakan kawasan malap kerana lampu tidak dibuka. Mungkin untuk menjimatkan kos operasi semasa tiada sebarang penerbangan.

cantiknya bunga di Dataran Syahbandar

Kami seterusnya bertolak ke Dataran Syahbandar. Petang minggu begini kawasan pesisiran sungai ini dipenuhi oleh orangramai. Paling aku menyampah, ketika inilah beberapa mat rempit yang perasan cuba menunjukkan aksi masing-masing. Alangkah bahayanya jika mereka terbabas dan mencederakan orangramai yang sedang bersantai di kawasan tersebut??

Setelah sepanjang hari berjalan di Kuala Trengganu dan kawasan sekitarnya, kami menjadi begitu penat. Badan minta dibersihkan, kepala minta bantal untuk melelapkan mata. Kami tiba di hotel pada jam 8 malam dengan rasa lelah tetapi puas.

No comments: