Tuesday, July 19, 2011

Bertemu Semula ......

Kenangan Abah bersama si Waja

"Itu kereta kita!!!!" jerit Kak Ngah. Kami serentak memandang ke arah kanan. Kami sedang berhenti di lampu trafik, menunggu lampu bertukar hijau. Eh, betul lah, itu Waja kita!! Wait, wait .... mimpi ke semua?? Kereta tu kita dah jual lah. Nanti marah pulak tuan barunya.

Tiba-tiba Waja itu bergerak. Ohhh ... lampu dah hijau. Kami bergerak perlahan sambil mata mengikuti pergerakan Waja tersebut yang meluncur pergi.

Hati antara gembira dan sayu. Setelah 9 bulan dijual, baru hari ini aku dapat melihat semula kereta kesayangan ku itu. Gembira melihat kereta tersebut terjaga baik. Aku dulu tidak pernah membuat ubahsuai pada kereta tersebut. Selain patuh pada jadual penyenggaraan, kami cuma mengecat badannya selepas 6 tahun digunakan. Selainnya .... semua ori.

Tapi kali ini ku lihat Waja itu telah dicat semula. Cermin telah dipasang "tinted", sport rims juga baru dan nampak mahal, nombor plet juga telah ditukar. Nampak begitu segar dan terjaga rapi. Seperti kata Kak Ngah, kalaulah Waja tersebut boleh bercakap, mungkin dia akan berkata, "seronok dapat tuan baru ni, tak kedekut, rajin hias dan mekap badan dia". Aduhhhh.

No comments: