Thursday, December 30, 2010

Syabas Syabas Syabas

arkitek kemenangan Msia kali ini - K Rajagobal

Barisan pemain Malaysia vs Indonesia : (Berdiri dari kiri) Mahalli, Safee, Nurshahrul Idlan, Amirulhadi, Fadlhi, Khairul Fahmi (GK), Muslim (Duduk dari kiri) Amar, Asharuddin Putra, S. Kunanlan, Safiq
(gambar pinjaman dari blog http://gazza-worlds.blogspot.com)

Bravo bravo ... sejak semalam sampai pagi ini mood begitu ceria. Rasa seronok yang teramat sangat. Kenapa tu? Apa lagi kalau bukan disebabkan kemenangan bergaya Malaysia ke atas Indonesia dengan agreget 4-2 dalam Piala Suzuki AFF 2010. Bukan aku seorang berperasaan begitu, tetapi satu Malaysia meraikannya. Malah PM Dato Seri Najib yang turut gembira dan bangga dengan kejayaan tersebut menghadiahkan cuti umum kepada rakyat Malaysia pada 31 Disember 2010. Woo .. hebat tu.

Buka sahaja TV, radio, akhbar, laman web, Facebook atau Twitter .. semua bercakap perkara yang sama. Kenapa begitu havoc sekali??? Bukan juara dunia, bukan juara Asia .. juara Asean je!!! Tak kiralah, juara apa pun. Kita meraikan kemarau 14 tahun tak pernah merasa menjadi johan. Malah untuk masuk final pun susah. Rakyat Malaysia merindui kegemilangan bolasepak kita pada era "Mokhtar Dahari and gang". Waktu itu Malaysia sentiasa duduk di tangga teratas bolasepak Asean .. malah dalam barisan pasukan Asia pun kita menjadi pasukan yang digeruni. Nama-nama pemain handalan Mokhtar Dahari, Soh Chin Aun, Arumugam, Isa Bakar, Namat Abdullah dan lain-lain sentiasa basah di bibir peminat.

Jadi tidak hairan apabila sekian lama kita merindui pemain berwibawa seperti mereka. Apa yang diharapkan semangat tersebut tidak habis setakat ini sahaja tapi akan berkekalan. Yang penting pemain mesti fokus dan mempunyai semangat juang yang tinggi dan tidak begitu mendedahkan diri kepada dunia glamor yang mengganggu prestasi mereka. Pemberian ganjaran juga perlu dilakukan secara bijaksana supaya pemain tidak menjadi permainan bolasepak sebagai kerjaya komersial sehingga hilang jati diri untuk bermain sebagai rakyat Malaysia yang sejati.

Ucapan syabas yang tidak terhingga buat para pemain samada yang menyumbangkan gol, penjaga gol, penyerang atau pertahanan yang bermandi peluh mempertahankan maruah negara. Syabas juga kepada Jurulatih yang sentiasa mencari formula terbaik untuk berjaya dan sentiasa tabah menghadapi tekanan untuk memastikan kejayaan negara. Syabas kepada pemimpin negara yang sentiasa memberi sokongan moral dan semangat padu kepada semua pemain. Dan syabas kepada kita semua yang mempamirkan semangat patriotik yang begitu tinggi dan memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada pasukan negara.

Cuma ruginya bagi orang pencen seperti aku .. esuk cuti am .. tetapi aku memang sentiasa bercuti pun .. heheheh

No comments: