Thursday, February 25, 2010

Kota Mekah Dan Aktiviti Jemaah

Setelah selesai perkara yang wajib, kami para jemaah haji yang telah bergelar "Haji dan Hajjah" merasa lega. Kini kami boleh melakukan aktiviti mengikut keperluan masing-masing, tiada lagi jadual khas yang di atur oleh Kumpulan JT.

Jemaah bebas melakukan umrah setiap hari. Kelas fardhu ain diadakan beberapa kali seminggu di ruang restoran hotel yang agak sempit. Jemaah bebas pergi dan balik ke Masjidil Haram bila-bila masa sahaja yang mereka mahu.

Aku dan Abah juga tidak melepaskan peluang meneroka sekitar kawasan kediaman dan Masjidil Haram. Pernah pada satu malam, setelah selesai solat Isya', kami mengambil keputusan mengelilingi Masjidil Haram,...bukan mengelilingi Kaabah! Niat kami untuk melihat keindahan Masjidil Haram dari sudut-sudut yang berbeza. Kami memulakan langkah dari Pintu 1 (Pintu King Abdul Aziz), ke pintu-pintu seterusnya. Apabila berjumpa Pintu Babussalam, kami masuk semula ke Masjidil Haram melaluinya. Dengan niat beriktikaf di dalam masjid, kami duduk sebentar di hadapan pintu tersebut dan jelas kelihatannya Kaabah, Hijr Ismail dan Maqam Ibrahim. Pintu ini sentiasa menjadi rebutan para jemaah untuk memasuki Masjidil Haram. Kami keluar semula dan meneruskan pusingan dan bertemu berbagai lagi pintu lagi seperti Pintu Umrah, Pintu King Fath, Pintu Wada', Pintu Madinah, Pintu Ali dll. Aku difahamkan terdapat 4 pintu utama, 45 pintu kecil dan 9 menara di seluruh Masjidil Haram.

Kami juga akan bersembahyang di merata-rata tempat. Kami pernah sembahyang di halaman Kaabah, di tingkat bawah , tingkat atas dan di bahagian atas sekali iaitu bumbung Masjidil Haram. Escalator disediakan untuk pergi ke tingkat-tingkat selain daripada kemudahan tangga biasa. Bagi aku pengalaman berada di atas bumbung Kaabah paling syahdu. Udara yang dingin dengan langit yang bersih serta suara Imam yang lunak membaca ayat suci Al Quran ketika solat membuatkan aku merasakan aku begitu hampir dengan Allah. Dengan penuh khusyuk aku mengadap Mu Ya Allah, menyerahkan diri kepada Mu Tuhan Ya Rabbi. Maha Suci Engkau yang menerima aku berada di Baitullah ini.

Dari atas juga kami dapat melihat jenazah-jenazah dibawa masuk ke kawasan Hijr Ismail sebelum solat fardhu dimulakan. Selesai solat fardhu, kami akan beramai-ramai melakaukan solat jenazah pula. Sebenarnya di Mekah lah aku pertama kali melakukan solat jenazah.

Sepanjang di Mekah juga kami beberapa kali mengeluarkan wang dari Tabung Haji. Pejabat Tabung haji terletak di beberapa maktab yang disewa oleh Lembaga Tabung Haji. Begitu mudah sekali urusannya. Hanya mengisi borang dan menyerahkan lencana pengenalan diri. Wang diberikan dalam matawang rial. Maklumlah kini sudah tiba waktu untuk membeli-belah.

Aku dan Abah beserta ipar-iparku membeli sejadah, minyak wangi, tasbih dan tudung sebagai buahtangan untuk sahabat handai di Malaysia. Kami telah menghantar melalui perkhidmatan Pos Malaysia. Kiriman seberat 13.4 kg dicaj sebanyak 243 Riyal. Aku hantarkan ke alamat rumah Mak Midah untuk menerima kiriman tersebut. Memandangkan ramai jemaah telah meninggalkan Mekah, aktiviti membeli-belah tidak begitu menyesakkan. Kami boleh tawar-menawar dengan selesa. Kebanyakan penjual Arab ini boleh bertutur bahasa Melayu pasar, "murah..murah", "mari beli", "ini cantik", "Mlayasia baguss".

Aku dan Abah juga telah beberapa kali menghantar baju dan kain ihram untuk dibasuh. Setelah beberapa kali dipakai dan dibasuh, baju-baju melayu dan kurungku berkedut-kedut. Apabila didobi, ianya diseterika semula dengan kemas. Satu yang amat jelas sepanjang berada di tanah suci Mekah ini ialah kami tidak langsung menemui wanita arab berjualan. Jika ditemui membeli-belahpun, mereka semuanya bercadur dan berjubah hitam. Wanita yang berjualan di tepi-tepi jalan adalah wanita dari Indonesia, Thailand (Patani) atau dari Afrika.

Juga paling kerap aku temui ialah pengemis yang sentiasa berada di sepanjang jalan menuju ke Masjidil Haram. Ada yang dewasa, kanak-kanak, lelaki, perempuan, cacat malah bayi sekalipun diletakkan di laluan ini. Dari tingkap hotel kami perhatikan, pengemis ini akan dibawa ke kawasan ini pada waktu pagi dan dijemput pulang pada waktu petang. Aku tidak pasti oleh siapa ... mungkin sindikit? Agak memeningkan, jika kita memberi sedekah kepada si "A", nanti kita akan dikerumuni oleh berbelas-belas pengemis yang lain pula. Walau bagaimanapun, mereka ini dikawal ketat dan tidak dibenar memasuki Masjidil Haram oleh polis yang mengawal jemaah di pintu-pintu masuk.

Ketika itu telaga zam-zam masih boleh dikunjungi. Kami akan masuk ke bahagian bawah Masjidil Haram (dalam kawasan halaman Kaabah) mengikut laluan yang dikhaskan. Di sana terdapat paip-paip air disediakan untuk jemaah meminum air zam-zam yang dipam terus dari telaga zam-zam yang suci. Walau bagaimanapun, aku difahamkan kini ianya telah ditutup kepada jemaah bagi memberi lebih banyak ruang solat didirikan di kawasan halaman Kaabah.

Sepanjang berada di sini juga para jemaah sering diserang demam, selsema dan batuk. Begitu juga dengan Abah dan ipar-iparku. Kami telah mengunjungi klinik-klinik yang disediakan di maktab-maktab yang disewa oleh Lembaga Tabung Haji sebanyak dua kali. Paling menarik semasa kunjungan kami pada 20 Februari 2003, kami telah diminta untuk menjadi 'pelakon' tambahan bagi video korporat Lembaga Tabung Haji. Tidak pasti bila dan di mana gambar kami ditayangkan.

No comments: