Monday, March 8, 2010

Berjalan-jalan Waktu Malam

Kebiasaannya selepas solat Isya', para jemaah akan bergegas pulang ke hotel untuk makan malam. Selepas itu, ada jemaah yang menunaikan umrah, atau kembali ke Masjidil Haram untuk tawaf sunat atau beriktikaf dalam masjid melakukan pelbagai ibadah sunat yang lain. Ada juga yang hanya beristirehat di bilik.

Beberapa kali setelah selesai melakukan tawaf sunat, aku dan Abah akan menyusuri jalan-jalan di sekitar Masjidil Haram untuk melihat suasana Kota Mekah pada waktu malam. Suasana di Mekah masih sejuk. Kebiasaannya suhu yang ditunjukkan di menara jam di Pintu King Abdul Aziz menunjukkan bacaan kurang dari 20C pada waktu malam. Dengan memakai baju tebal, kami berdiri di hadapan Masjidil Haram yang bergemerlapan. Lampu dipasang terang-benderang dari setiap penjuru, dari semua menara. Masjidil Haram merupakan tempat ibadah yang tidak pernah ditutup untuk kunjungan umat Islam. Sentiasa dikunjungi oleh manusia pada setiap masa.

Kebiasaannya kedai-kedai masih dibuka pada waktu ini, walaupun jumlahnya semakin berkurangan. Mungkin disebabkan musim haji telah hampir ke penghujung, ramai jemaah telah meninggalkan Mekah, ramai peniaga telah menutup perniagaan masing-masing.

Aku paling teruja apabila menghampiri kedai-kedai menjual kaset dan CD. Alunan bacaan Al Quran oleh imam-imam Masjidil Haram seperti Sheikh Abdul Rahman As-Sudais dan Sheikh Sa'ad Sa'id Al Ghamidi benar-benar menusuk hati. Walaupun tidak memahami makna ayat yang dibaca ketika itu, kelunakan bacaannya dapat mententeramkan jiwa. Aku membeli beberapa kaset dan CD untuk dibawa pulang.

Aroma minyak atar sentiasa memenuhi ruang udara. Samada di dalam masjid, di sepanjang laluan jalan, di dalam lif hatta di dalam bilik hotel pun. Aku benar-benar merindui nyamannya suasana di Mekah yang dingin dan harum.

Di beberapa tempat pula akan kelihatan ramai jemaah mengunjungi kedai-kedai makan. Aroma rempah nasi arab, kebab dan roti bakar semerbak pada waktu malam. Kadang-kadang kami tidak pulang ke hotel untuk makan malam. Sebaliknya selepas selesai solat Isya', kami akan terus melakukan tawaf sunat. Setelah itu barulah kami singgah di kedai-kedai ini untuk melapik perut. Sesekali ingin bertukar selera dari makanan nusantara kepada makanan arab.

Sesungguhnya suasana samada waktu siang atau malam, mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Walaupun cahaya matahari siang di Mekah begitu terik, tetapi udaranya dingin. Sepanjang dari 22 hingga 25 Februari 2003, cuaca di Mekah diselubungi mendung, tetapi tidak hujan. Ini menyebabkan cuaca semakin dingin, sehingga kami tidak perlu memasang pendingin udara di dalam bilik.

Sesunggunhnya Allah Maha Bijaksana, mengatur cuaca yang pelbagai untuk kita merenung dan mengakui kekuasaan Nya.No comments: