Tuesday, April 27, 2010

Mandi Kolam di Madinah (11 Mac 2003)

Memang bumi Madinah sangat subur. Terdapat banyak lanskap menarik di sepanjang laluan ke Madinah seperti air terjun buatan manusia, taman-taman dan rumput menghijau. Inilah kelebihan yang Allah kurniakan kepada penduduk Madinah yang menerima kedatangan Islam dengan penuh kesyukuran.

Satu aktiviti yang tidak disangka telah diatur oleh kumpulan JT untuk para jemaah iaitu mandi di kolam renang dalam kawasan kebun tamar. Kolam untuk lelaki dan perempuan adalah terpisah dan dipagar tinggi untuk mengelakkan aurat terdedah pada pandangan mata bukan muhrim. Kami berada di sini selama hampir 2 jam. Walaupun sinaran matahari memancar terik, tetapi tiupan angin dingin menyucuk hingga ke tulang hitam. Ramai yang tidak mampu memakai baju yang basah kerana berasa kesejukan dan menyebabkan kami menggeletar.

Waktu ini semua jemaah nampak gembira, hilang semua rasa'stress'. Difahamkan juga bahawa air kolam ini banyak khasiatnya kerana dipenuhi dengan pelbagai mineral. Kekerapan mandi di sini dipercayai dapat mengurangkan masalah kesihatan seperti sakit sendi dan tulang, lemah badan dan sebagainya. Wallahualam.

No comments: