Wednesday, April 21, 2010

Mengimbau Sejarah Nabi (8 Mac 2003)
Masjid Quba' Madinah

Di hadapan Masjid Quba'

Pasar Tamar Madinah

Tepat jam 8.20 pagi kami jemaah Kumpulan JT bertolak dari Madinah Hilton. Kami singgah sebentar di Perkuburan Baqi' untuk mengucapkan salam dan menghadiahkan Al Fatihah untuk roh-roh umat Islam yang bersemadi di sini. Di kawasan inilah terletaknya makam isteri-isteri Nabi, puteri-puteri dan sahabat-handai Baginda.

Seterusnya kami singgah sebentar di Pasar Tamar untuk membeli-belah. Terdapat pelbagai jenis tamar seperti ajwa, rotab dan tamar segar serta buah-buahan lain seperti zaitun, pic dan delima. Seperti biasa para jemaah terutama wanita tidak melepaskan peluang mengangkut berkilo-kilo tamar untuk dijadikan buah-tangan apabila pulang ke tanah air kelak.

Dalam perjalanan kami berhenti seketika di hadapan Masjid Jumaah. Masjid ini merupakan tempat pertama Rasulullah menunaikan solat Jumaat semasa di Madinah dan kemudiannya didirikan masjid di tempat ini. Jaraknya kira-kira 2 kilometer dari Masjid Nabawi.

Kami seterusnya tiba di Masjid Quba'. Masjid Quba' merupakan tempat pertama persinggahan Rasullullah semasa Baginda berhijrah dari Mekah ke Madinah. Di sinilah Baginda bersama Saidina Abu Bakar RA disambut oleh penduduk Quba' dan tinggal untuk beberapa hari sebelum memasuki Madinah. Baginda lalu mendirikan sebuah masjid di sini. Kami semua menunaikan solat sunat di masjid yang penuh bersejarah ini. Diriwayatkan bahawa semasa hayat Baginda, Rasulullah akan mengunjungi masjid ini setiap minggu. Menurut Ustaz TM Fauzi, menunaikan 2 rakaat solat sunat di masjid ini fazilatnya sama dengan menunaikan sekali umrah.

Dalam perjalanan pulang ke Madinah kami singgah seketika di kilang coklat. Pelbagai jenis dan bentuk coklat yang menyaluti tamar, badam atau kekacang lain dijual di kilang ini. Sekali lagi kami jadi rambang mata memilih dan membeli coklat sebagai oleh-oleh.


No comments: