Thursday, May 20, 2010

Hari Terakhir di Beijing (3 Februari 2010)

Masjid Niujie kaya dengan keindahan senibina China

Ruang solat yang luas dan mendamaikan

Pagi ini begitu dingin, -3 Celcius. Ada teman-teman yang mula diserang selsema dan mendapat simptom asthma. Kami juga sebenarnya sudah diserang penyakit rindu..rindu kepada anak-anak, rumah sendiri, makanan Malaysia dsbnya.

Kami keluar agak lewat pagi ini kerana ramai yang ingin mengemas beg. Aku sendiri mendapati perlu membeli sebuah lagi beg kerana banyak lagi barang yang bertabur di atas lantai bilik. Wah!! datang dengan 2 beg, balik membawa 4 beg.

Jalanraya pada pukul 9 pagi sangat sesak. Aku mengambil peluang melihat Beijing yang amat membangun. Jalanrayanya luas dan lurus dan sangat bersih. Sungai-sungai semua membeku dan sisa-sisa salji masih terkumpul di pinggir jalan. Rakyat China nampak begitu moden, terutama kaum wanita yang memakai fesyen terkini, lebih fashionable dari rakyat Malaysia. Tiada lagi imej pakaian serba hitam atau kelabu seperti di zaman komunis dahulu.

Pukul 10.30 pagi kami tiba di Pearl Palace. Di sini kami diberi penerangan tentang ternakan tiram mutiara, jenis-jenis mutiara dan pelbagai kegunaan mutiara sebelum dibawa melawat galeri mutiara. Aku membeli pearl cream kegunaan siang dan malam. Apabila memakainya, wajah terasa begitu sejuk dan nyaman.

Makan tengahari kami ialah di Jude Huatian, restoran Muslim yang tertua di Beijing. Begitu ramai orang makan pada tengahari ini menyebabkan meja kumpulan kami terpisah agak jauh antara satu sama lain.

Selepas makan tengahari, kami bergerak ke Nuijie Mosque. Masjid ini merupakan masjid tertua di Beijing yang dibina pada tahun 996M oleh pendawah Arab bernama Nasurutan. Semasa pemerintahan Dinasti Yuan, Ming dan Qing, Nuijie Mosque telah melalui proses ubahsuai dan pembesaran. Masjid berkeluasan 6,000 meter persegi ini menempatkan dewan solat, dewan ceramah, pejabat-pejabat, ruang wuduk dan pusara mubaligh Islam. Masjid ini menggabungkan senibina Arab dan istana klasik China. Pada tahun 1988, kerajaan China telah mengisytiharkan Nuijie Mosque sebagai khazanah sejarah China.

Setelah puas berada di masjid yang indah dan barkah ini, kami bergerak untuk membeli-belah lagi. Aku perhatikan bahawa kawasan di sekeliling Nuijie Mosque merupakan kawasan penempatan penduduk Islam. Banyak kedai-kedai berwarna hijau yang menjual produk halal terdapat di kiri dan kanan jalanraya. Kebanyakan penduduk yang ditemui di kawasan ini juga mempunyai wajah yang bercampur-campur antara wajah China dan wajah Uighur.

Kami singgah sekali lagi di Pearl Market selama 1 jam sebelum pergi ke Russian Market selama 1 jam lagi. Sesi shopping yang terakhir ialah di Yachow Market. Sekali lagi bas penuh dengan pelbagai barangan. Aku paling banyak membeli di Russian Market yang menjual alas meja yang begitu cantik dan murah. Penjualnya, Aishah meletakkan harga yang begitu murah dan memberi hadiah kepada setiap pembelinya. Dan pastinya aku dan Abah tidak lupa membeli sebuah lagi beg beroda berharga RM30 di Yachow Market.

Selepas makan malam di Rose Restaurant, kami bergerak pulang ke hotel untuk mengemas pakaian dan barang dagangan masing-masing. Besuk pada jam 6 pagi kami perlu bertolak ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke malaysia pada pukul 10 pagi.

I

No comments: