Friday, May 14, 2010

Tembok Besar China (31 Januari 2010)

Di kaki Tembok Besar China

Tembok Besar China, salah satu keajaiban dunia

Destinasi pertama hari ini ialah kilang Jade Jin Si Wei Jewellery. Kilang ini merupakan tempat memproses dan menjual barangan berasaskan jed. Semasa lawatan kami, kilang ini sedang dalam proses ubahsuai dan aku hampir pitam dan muntah kerana terhidu bau varnish yang amat menusuk hidung.

Semasa taklimat kami ditunjukkan cara-cara membezakan antara jed asli, kaca dan plastik. Kami kemudiannya dibawa melawat galeri yang luas untuk menjamu mata atau membeli-belah. Aku membeli 4 utas gelang dan seutas rantai jed.

Jed diperolehi dalam pelbagai warna seperti hijau tua, hijau muda, kuning, coklat, putih dll . Terdapat jed keras dan jed lembut, yang akan diukir sebagai barangan kemas, perhiasan rumah atau kegunaan di rumah ibadat.

Kemudiannya kami mengunjungi kilang kristal yang terletak bersebelahan dengan kilang jed tadi. Memandangkan badanku terasa tidak begitu sihat, aku hanya berehat di tempat yang dikhaskan untuk tetamu. Hilang seleraku untuk membeli.

Kami bertolak melalui lebuhraya ke arah Tembok Besar China. Memandangkan jam telah menunjukkan jam 11.30 pagi, kami berhenti untuk makan tengahari dan seterusnya menunaikan solat di surau yang disediakan di restoran tersebut. Dari tingkap surau, sayup-sayup kelihatan Tembok Besar China.

Perjalanan ke Tembok Besar China sungguh mengujakan. Aku teringatkan kata-kata, "kalau sampai ke China tetapi tidak menjejak kaki ke Tembok Besar China, samalah seperti belum sampai ke China". Tembok ini juga diiktirafkan sebagai salah satu dari 7 Keajaiban Dunia. Tiba di sana kami berkumpul mengambil gambar beramai-ramai di kaki tembok sebelum mencuba mendakinya setinggi yang mungkin. Memandangkan aku baru sahaja sembuh dari pembedahan apendiks, aku tidak berani memaksa diri walaupun aku mampu pergi agak tinggi. Akhirnya aku dan Abah hanya tiba ke Post No. 2 sahaja.

Berada di atasnya, perasaanku agak berbaur. Sedih bercampur kagum. Tidak dapat aku bayangkan bagaimana manusia di zaman 2,700 tahun yang lalu mampu membina struktur yang begini teguh, lengkap dengan kubu dan bilik istirehat pengawal, cukup tinggi dan sukar ditembusi musuh, sepanjang 50 ribu kilometer merentasi 16 wilayah di negara China. Tembok Besar China kelihatan melengkar merentasi gunung-gunung yang tinggi di sekeliling kami.

Memandangkan kini penghujung musim dingin, angin yang bertiup di pergunungan ini amat sejuk. Sisa salji masih kelihatan di lereng-lereng gunung. Walaupun matahari bersinar terang, cuaca terasa begitu nyaman sekali.

Setelah dua jam berada di sana, kami bertolak menuju ke Bei Jing Bao Shu Tang Sci-Tech Pharmaceutical. Seorang gadis China yang bertugas memberi taklimat kepada kami dalam bahasa Indonesia yang amat fasih. Di sini dijual pelbagai ubat-ubatan Cina berasaskan herba. Aku membeli sebotol krim ajaib Baofuling bernilai 250 yuan. Dikatakan krim ini amat mujarab untuk mengubat alergi, gigitan serangga, sakit otot dan melecur.

Kami terus bertolak balik ke Beijing dalam keadaan yang amat letih. Hampir semua orang tertidur sepanjang perjalanan. Apabila kami tiba di Xinjiang Food Restaurant, jam sudah pukul 6.30 petang dan hari telah begitu gelap. Makanan malam terasa begitu lazat sekali, menyebabkan kami semua begitu berselera makan, hingga semua pinggan menjadi licin

No comments: