Monday, May 17, 2010

Summer Palace Yang Indah (1 Februari 2010)

Maharani (bukan gundik) bersemanyam di Summer Palace

Rombongan Al-Jannah di Summer Palace


Kunjungan pertama pagi ini ialah ke Guo Ao Neng Liang Ti Yan Zhong Xin (amboi panjangnya), sebuah pusat refleksologi yang terletak di Pusat Gimnasium Olimpik Beijing. Di sini kami diberikan ceramah dalam Bahasa Indonesia mengenai penyakit-penyakit yang biasa terdapat dalam tubuh, penyebab dan perubatan yang diperlukan. Semua ahli rombongan Al Jannah diberikan urutan refleksologi secara percuma. Kami juga diberitau mengenai penyakit yang terdapat dalam tubuh masing-masing. Ini menyebabkan ramai yang kecut perut. Akhirnya ramai yang terpaksa berbelanja untuk membeli ubat-ubatan berasaskan herba atas nasihat pakar-pakar urut yang kebanyakannya berbangsa Tibet ini.

Kami meneruskan perjalanan ke Summer Palace dan tiba di sana pada jam 10.00 pagi. Setibanya kami di tepian tasek, wahhh....kami menjadi begitu terpegun melihat betapa indahnya ciptaan Allah, seolah-olah kami sedang memandang sebuah lukisan besar yang sangat cantek. Memandangkan sekarang musim dingin, pemandangan di sini amat berbeza dengan keadaannya semasa musim panas atau musim bunga, yang menurut Encik Anuar lebih terserlah keindahannya. Tasek Kunming yang luas kini membeku dan ramai pelancong yang berjalan di atas permukaannya.

Summer Palace merupakan istana percutian yang terakhir dibina oleh Maharaja China. Banyak istana, pagoda, kuil, tempat-tempat istirehat dan menara dibina di atas bukit-bukit yang berdekatan atau di atas pulau-pulau yang banyak di sekitar tasek tersebut. Keadaan ini mengujudkan lanskap yang unik dan klasik. Pulau-pulau ini dihubungkan dengan jambatan-jambatan yang panjang dan indah serta dihiasi dengan ukiran singa.

Selepas makan tengahari dan solat, kami memulakan acara menbeli-belah yang pertama di Sunny Gold Street Market. Setelah 2 jam di sana kami pergi pula ke Yashow Clothing Market. Di kedua-dua pasar ini pelbagai barangan dapat dibeli seperti pakaian sejuk, beg, baju, kasut, aksesori dan sebagainya. Menariknya kebanyakan penjualnya adalah wanita muda yang boleh bertutur bahasa Melayu!!! Menurut Encik Anuar, kebanyakan amoi ini mempelajari bahasa Melayu kerana begitu ramainya rakyat Malaysia dan Indonesia yang berkunjung ke Beijing.

Harga yang diletakkan amat tinggi dan kita perlu berani menawar kepada harga yang dianggap munasabah dan perlu sedia bermain tarik tali untuk mendapatkan harga yang ditetapkan. Amoi akan memarahi kita dan mengatakan kita "crazy" tetapi apabila kita mula melangkah untuk pergi ke kedai yang lain, kebiasaannya mereka akan mengalah dan memberikan harga yang kita mahukan. Tetapi hati kita sebagai pembeli mesti keras, kerana amoi ini kebiasaannya tidak mengalah dan akan terus memujuk untuk menaikkan harga sedikit demi sedikt.

Selepas penat membeli-belah kami bertolak ke Rose Restaurant, sebuah restoran Xinjiang Muslim untuk makan malam. Semasa makan, kami dihiburkan dengan tarian gelek oleh gadis-gadis dari salah sebuah wilayah China yang berkemungkinan berjiran dengan India atau Rusia memandangkan wajah mereka yang unik. Lenggang lengguk gadis-gadis ini sebenarnya mengganggu konsentrasi kami untuk makan..ha ha.

No comments: